Rase de porumbei si Nume – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Multi columbofili sunt  de necrezut cand vine vorba de rase de porumbei si nume.

Mania Janssen este un exemplu care a rezistat trecerii timpului, periodic apar noi nume, cateodata columbofili de care nu ai auzit niciodata de ei inainte, dintr-o data toti vor sa achizitioneze porumbei de la ei.

Un scenariu tipic este urmatorul:

Un columbofil necunoscut, haidem sa-l numim X, incepe sa obtina rezultate foarte bune. UNii crescatori mai abili reusesc sa achizitioneze foarte repede porumbeii de la acesta si cateodata mai si reusesc sa obtina rezultate bune cu acei porumbei.

Altii ajung sa auda despre X mai tarziu, deoarece de cele mai multe ori  sunt in urma cu stirile, jurnalistii isi vor gasii si ei drumul spre X.

Unii vor scrie despre X pentru ca merita, altii in speranta ca vor obtine pui gratis “din rasa lui X” in schimbul publicitatii gratuite.

Iar daca un astfel “de nou venit si cu rezultate” isi mentine pozitia in urmatorii ani, crescatoriile comerciale vor deveni si ele interesate. Numele care apar si sunt cautate in piata apartin acestor crescatorii comerciale, pe pedigreele lor si in cataloagele lor; in special cand vorbim de nume noi.

MAI MULT

Nu se intampla des ca un astfel denume nou sa ramana in top, iar pentru aceste stele cazatoare caderea de sus este dureroasa.

In primul rand doar columbofilii observa cum “noul campion” se duce mai intai sus si mai tarziu devine cunoscut publicului larg.

Un astfel de  columbofil a fost D.

A avut un porumbel minune, am cumparat patru surori ale acestui porumbel la un pret mic, una dintre ele a fost chiar buna, asa ca misiune indeplinita.

Incet dar sigur, D a devenit cunoscut, si ca de obicei, preturile porumbeilor sai au tot urcat.

Mai tarziu a devenit cunoscut si in alte tari, iar preturile au urcat si mai mult.

Un alt exemplu este H C care a avut rezultate foarte bune la inceputul acestui secol.

Un prieten chinez a fost printre primii care au achizitionat porumbei de la acesta, pentru 100 de euro bucata.

H C a reusit sa obtina rezultate bune in continuare, in doar cativa ani porumbeii sai au ajuns sa coste de patru ori mai mult, mai tarziu a continuat sa vanda un rand de pui in Germania care i-au adus o medie de 800 de euro pe pui si in final a vandut la licitatie porumbeii sai cu o medie de 8000 de euro per porumbel.

REALITATEA

Inapoi la D.

Eu sunt satisfacut cu “doar” un porumbel bun din 4?

Chiar foarte satisfacut.

Modul in care eu privesc sportul columbofil este urmatorul:

Un campion trebuie sa produca 40 de pui pentru a da un singur porumbel super; un super campion trebuie sa reproduca 20 de pui ca sa obtina un singur porumbel super.

Acestea sunt doar  niste exemple luate aleatoriu, si chiar asa exprima foarte bine realitatea. Sa fiu sincer, cunoasteti pe cineva care sa aibe chiar 10 super porumbei?

Eu nu cunosc.

Cunoasteti columbofili care reproduc 100 de pui sau chiar mai multi in fiecare an?

Eu cunosc multi.

Sa reproduci 100 de pui in fiecare an, in patru ani ajungi la 400 de pui (!), sumele se obtin usor.

Columbofilii care cred ca eu gresesc si cred ca ei pot sa se descurce mai bine, pot sa ma contacteze direct pe mine.

Dar sa aibe o evidenta cu umar de pui inelati in fiecare an si rezultatele primilor 11 pui, cei mai buni.

Credeti-ma pe cuvint  ca, chiar si cei mai buni porumbei pe care acestia ii detin sunt rezultati din multi pui reprodusi.

NICIO GARANTIE

Un porumbel nu este neaparat unul bun daca este reprodus de un nume cunoscut, de un campion din cele mai bune pasari ale sale.

Pe un forum, cineva odata m-a intrebat ce parere am despre o incrucisare intre Koopman si Vandenabeele.

Intrebari ca si acestea vorbesc despre naivitatea multora.

Deseori primesc intrebari pe mail din strainatate, ce parere am despre o incrucisare inre porumbei Wegge si Meulemans,sau ceva similar.

Cu o oarecare dificultate reusesc sa le dau un raspuns politicos, dar intrebari mai stupide decat acestea nu vei reusi sa gasesti in sportul columbofil.

Din pacate, goana dupa nume si linii de porumbei (familii) merge mult mai departe, acest aspect neputand fi elimant.

Stii ce as putea totusi sa inteleg, putin?

Daca columbofilii ar fi ghidati dupa numele porumbei si nu dupa numele columbofililor.

Asa cum am facut eu cand am achizitionat cei patru porumbei de la D.

Poate ca atunci ai putea sa ai mai multe sanse de reusita; in mod cert e ceva ce nimeni nu iti poate garanta

Am cunoscut multi porumbei de calitate

Dar “porumbei foarte buni” care sa aibe mai multi frati si surori la fel de buni, niciodata.

ATENTIE

Cand vrei sa-ti imbunatatesti linia de porumbei, lasa-te condus de rezultate, nu de nume.

Pana la urma, nu se intampla mereu ca, crescatorii cei mai cunoscuti sa aibe cele mai bune rezultate, sau cei care au porumbeii cei mai buni.

Fii atent la numarul  de porumbei imbarcati la fiecare etapa, numarul de porumbei clasati, cum se descurca porumbeii si in alte crescatorii si in special… cat de puternica este concurenta!!!

Primele locuri clasate si rezultatele obtinute, in general au relevanta pentru mine daca stiu unde si impotriva cui au fost obtinute.

Nu-ti forma o parare doar dupa o singura etapa si nici macar dupa un singur an.

In urma ce ceva vreme, in 1988 mai precis, am fost laudat din cauza ca obtinusem niste rezulatte bune, din nou la etapa Orleans National.

Am fost flatat, desigur, cand ai trei porumbei in primii 13 porumbei la un concurs national, pare foarte bine, dar realitatea era cu totul alta.

Rareori am jucat atat de slab un Orleans!!!

Acei porumbei au sosit acasa ajutati de un vint favorabil, si daca as fi imbarcat doar primii 10 porumbei ( ceea ce veau sa spun este, doar primii 10 porumbei nominalizati (echipa)) as fi clasat doar 1 porumbel. Si acest destul de tarziu.

CONCLUZIA

Evident, si eu as prefera sa am porumbei (pui) de la un porumbel campion sau de la un columbofil campion.

Si eu sunt interesat de pedigree.

Dar inca o data niciun porumbel, crescatorie sau pedigree nu-ti poate da certitudinea; de aceea nu pot sa-I inteleg pe acei oameni care platesc preturi exorbitante pentru o gramada de pene de numai patru saptamani.

Am fost norocos cu acel porumbel bun de de la D, dar … mi-a usurat putin munca cumparand patru pui.

Si spre norocul meu am fost primul care a cumparat.

Ii poti condamna acei campioni care cer  preturi atat de mari?

Hmm.

Poti sa-i condamni pe cumparatori pentru ca platesc atat de multi bani!!!

Cumparatorii sunt cei care stabilesc aceste preturi!!!

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

5 thoughts on “Rase de porumbei si Nume – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. mult adevar spune domnul Ad…….nici-un columbofil nu are fabrica de campioni….

  2. Pe noi ne sfatuieste sa astepta ceva vreme pana sa cumparam pui de la un crescator ( nou aparut ), iar el a cumparat cele 4 surori ale campionului D, imediat. La fel cu pedigreele….ptr. el pedigreele nu zboara, dar sunt importante…..conteaza. Fiti atenti ce, cititi si din partea lui, nu va uitati fix in gura lui…….

    1. Sunt de acord cu tine, trebuie sa verificam orice informatie. Un pedigree intr-adevar nu zboara dar iti ofera informatii despre porumbel, pentru acest aspect este foarte important. Altfel arata un pedigree in care ai niste parinti, bunici castigatori de loc 1. Ai sansa mai mare sa reproduci ceva bun, dar pana la urma tine in mare parte de noroc, inspiratia crescatorului care alege perechiele de reproductie si asa mai departe. Ceea ce a avrut sa spuna prin achizitionarea celor patru pui este ca a fost pe faza si a aachizitionat pui cand inca erau la preturi acceptabile, asta nu inseamna ca respectivul era incepator, care a zburat pentru prima data, ci a fost un crescator care doar in acel moment si-a inceput ascensiunea.

  3. Uitati-va la pedegree-ul castigatorului de anul acesta din Africa de sud si dupa aia spuneti daca e important sau nu pedegree-ul…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.