Salgen – Vaccin contra salmonelozei

Salgen este folosit pentru imunizarea preventiva a porumbeilor impotriva infectiilor cu Salmonella B si Salmonella D.

Administrare si dozaj. Vaccinarea porumebilor tinerii se face in prima saptamana de viata cu 1 picatura de vaccin proaspat dizolvat in apa potabila, prin administrare orala (peros). Revaccinarea trebuie efectuata in mod similar la interval de o saptamana de la data primei administrarii.

Pentru  porumbeii adulti – vaccinarea se va efectua in mod individual (preferabil inainte de perioada de reproducere sau cea de competitie) cu 3 picaturi de vaccin proaspat dizolvat in apa potabila (peros).

Se poate efectua si o imunizare in masa, fie un flacon de 20 ml suficient pentru imunizarea a 20 de porumbei, sau un flacon de 50 de ml suficient pentru imunizarea a 200 de porumebi. O singura lingura plina de vaccin diluat este suficienta pentru administrarea la 25 de porumbei. Diluati cantitatea masurata de vaccin intr-o cantitate mica de apa luata in functie de numarul de porumbei care trebuiesc vaccinati. Solutia rezultata tebuie consumata intr-un interval de 3 ore de la diluare, asa ca pentru a fi siguri ca vaccinul este consumat, porumbeii ar tebui insetati, o solutie ar fi ca dimineata sa nu le dati apa , numai dupa cateva ore.

Contraindicatii:

– sa nu se administreze la pasarile malnutrite sau epuizate (imunosupresate)

– sa se evite administrarea in furaj acid

se recomanda incetarea oricarui tratament chimioterapeutic sau cu antibiotice cu 5 zile inaintea vaccinarii si inca 5 zile dupa vaccinare.

Nu se cunosc nici un fel de reactii adverse.

Trebuie sa se astepte aproximativ 14 zile pentru oua si carne.

Modul de actiune al vaccinului:

Imunitatea celulara specifica este indusa dupa 3-5 zile de la vaccinare si persista 4 luni. Tulpina inoculata prin vaccinare va fi eliminata in mod gradat din organismul pasarii timpt de 10 zile dupa imunizare si nu este transferata prin contact cu alte animale sensibile. Tulpina vaccinala se poate recunoaste dupa markerii ei de inhibare.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Salgen – Vaccin contra salmonelozei

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.