Un nou inceput…Si totusi aglomerat

Ultimul week-end dim Mai, primul fond din 2015 acest lucru trebuia sa fie o sarbatoare pentru iubitorii de fond, printre care ma numar si eu, dar n-a fost asa … “asa poate vrea Bunul Dumnezeu, sa n-am eu pe baietii mei la cap in ceasul mortii” am citat din poezia “TREI DOAMNE SI TOTI TREI”.

Pentru multi din colegii mei aceste versuri reprezinta adevarul dureros, a pierderilor suferite de aceasta etapa, am fost sunat de multi colegi care ma intrebau, de ce s-au pierdut aceste pasari? Sa va faceti o parere despre ce vorbim, mai mult de 80 de crescatori nu au nici macar 50% din pasari acasa, dupa doua zile, sunt crescatori fara nici o pasare in prima zi, se poate asa ceva?

Da se poate, si am sa va spun si de ce:
1. Porumbei de slaba calitate, explicatie: din  discutiile cu mai multi colegi am inteles ca au perechi din care au procentaj de 100% acasa, si din alte familii nimic, chiar de se trag din campioni nationali (care joaca intr-o alta zona din tara mai usoara, nu dau nume, evitam controversele)  si chiar din porumbei de la crescatori din strainatate.
– tot aici imi spunea T ca are 6 pui din “15′-le si toti 6 sunt acasa;
– imi spunea V ca are 4 pui din “01”-le si toti 4 sunt acasa;
– va spun eu ca am angajat 4 frati si in primii 10 erau toti 4 acasa;
2. Aglomeratia, boxele noastre sunt sub 1m patrat, si au fost boxe cu 36 de pasari, imbarcati de joi cu lansare pe sambata, cei care ati fost delegati sau lansatori stiti cum arata boxele pline dupa 48 de ore cu porumbei, va intreb:

Cum au putut acele pasare sa se roteasca la apa?
Cum s-au putut odihni acele pasari, din moment ce erau aglomerate?

Pasari venite pe picioare si pene cu fecale uscate, totul datorita aglomeratiei, si economiei de bani, pentru aceasta etapa nu pot multumi organizatorilor.
3. O sa spuneti ca se contrazice punctul 1 cu 2, nu se contrazice deoarece primele locuri sunt luate de pasari care nu au legat nimic pana acum, ci au fost pasari mai aproape de adapatore, si s-au hranit, cat despre cei din Carei si Marghita au fost foarte avantajati de conditiile meteo.
Da au venit si pasari bune destul de in fata dar nu cum ar fi venit in conditii normale ale sec XX!

Atat despre organizare, care de data asta a lasat de dorit.

In cateva cuvinte o sa va spun ce am facut eu la aceasta etapa:
a. reusesc cu Marta(care a intrat si prima) sa fac in jur de 13 puncte din 3 demifonduri
b. reusec sa obtin cel mai bun procent de sosiri si anume 90% prezenti acasa duminica la ora 15, pe cand majoritatea colegilor nu au nici azi (LUNI) 50% din porumbei acasa. Familia mea de porumbei, investitiile facute isi arata valoarea. Tot ca o paranteza aici, sper sa reusesc sa achizitionez 1-2 pui din licitatia de pe PIPA a lui Vandenabele care a inceput azi, personal orice victorie sau infrangere ma motiveaza tot mai tare, deci sunt in continua motivare desi nu joc la vaduvie 🙂 eu nu, porumbeii.

In continuare nu ne ramane altceva de facut decat sa ne strangem raniti, vorba mamei lui Stefan cel Mare:

Daca tu esti Stefan, dute la ostire
Pentru tara mori, si-ti va fi mormantul incoronat cu flori
Stefan se intoarce, si din cornuri suna
Oastea lui zdrobita, de prin vai se aduna
Lupta iar incepe, dusmani cad loviti
Ca niste spice de securi loviti”

Asa ca, hai Bihorenii mei la lupta, capul sus si mai important decat: CANTITATEA E CALITATEA!!!

Va multumesc tuturor pentru tot. Ionut Lucaci

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Un nou inceput…Si totusi aglomerat

  1. Mai conteaza foarte mult si crescatorul, degeaba are pasari daca nu stie sa ii joace, sau poti lua 2 fi de campioni sa ii faci pereche si sa dea porumbei slabi sa nu se potriveasca in pereche.La noi au fost din ce am auzit ( daca cine m-a informat m-a mintit asa dau si eu mai departe)aproape 50 pe boxe de sub 1 m cu imbarcare vineri pentru sambata si se anunta etapa foarte grea dar am avut noroc ca in ciuda prognozei care anunta vant din fata au avut vant de 2-3 m/secunda din spate tot traseul si s-au strans porumbeii la cine au avut porumbei si au avut grija de ei.

  2. si mai depinde si de la ce persoane de,, incredere” au luat porumbei ca sunt foarte multi care ,,reusesc” sa scoata zeci de pui dintr-un campion intro vara :)))

  3. Azi la ora 16 Andrei m-a logat sa pot participa la licitatie pe PIPA, In aceasta noapte la ora 23:50 a-m intrat pe PIPA pt a putea licita si surpriza… mi-am dat seama ca unele vise devin imposibile, uneori. Le urez succe d-lor Florea respectiv d-l Catrinescu oameni potenti financiar care pot sa aduca din acei pui in Romania, mult succes domnilor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.