Substante minerale
In afara de hana si apa, porumbeiii au nevoie si de substante minerale in diferite cantitati. Din acestea unele intra in alcatuirea propriu-zisa a corpului, iar altele iau parte la procesele metabolice.
Corpul porumbeilor se compune din uramatoarele elemente, care se gasesc si in furajele consumate: calciu, fosfor, sodiu, potasiu, clor, clor, sulf si magneziu. In cantitati mai reduse se gasesc in corpul porumbeilor si furaje, urmatoarele microelemente: fier, cupru, mangan, cobalt, iod, fluor, zinc, molibden, seleniu, nichel si siliciu.
In general elementele minerale au si un rol de activare al hormonilor si fermentatiilor. Unele microelement au un rol de sinteza si activarea unor enzime, fara a intra in compozitia lor.
Sarurile minerale intra in componenta multor vitamine. Astfel, calciul si fosforul sunt corelate cu vitaminele D, C, B, in procesele de absorbtie si mineralizare ale scheletului; cobaltul cu vitamina B 12.
Completarea sarurilor minerale in hrana porumbeilor, deci in organismul lor, este una din sarcinile importante care revin crescatorului.
Electroliţi: Na, Cl (care predomină în lichidul din afara celulelor), K (care predomină în interiorul celulelor), sunt esenţiale în menţinerea unui echilibru, numit hidroelectrolitic, împreună cu apa. Fenomenul prin care apare setea atunci când mâncăm sărat se petrece în toate sectoarele organismului, şi face parte din acest echilibru, menţinut prin numeroase procese biologice
Vitaminele
Ele intervin in reglarea si stimularea proceselor biochimice, fiind indispensabile in cresterea, dezvoltarea normala a organismului. Sursa de vitamine o reprezinta in primul rand hrana.
Un experimet pe cobai a aratat ca lipsa vitaminei A duce la anomali in crestere sau la stagnarea acesteia, iar lipsa viteminei E a dus la formarea tumorilor.
Adevarate surse de vitamine si minerale pot fi:
Morcovi – ajuta la buna functionare a ficatului.
Usturoiul- un bun depurativ curata ficatul, sangele, intestinele etc.
Mierea- antiseptic si un bun energizant.
Iaurtul – protejeaza flora intestinala si este recomandat dupa orice tratament cu antibiotic.
Uleiul de Masline – contine acizi grasi esentiali si metine fertilitatea.
Mai multe informatii pe palumbus.net