DESPRE TIMP – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Partea 1

Am inceput urmaresc fotbalul I perioada in care Ajax domina fotbalul international, iar echipe ca si Milan, Bayern Munich si Real Madrid veneau la Amsterdam  cu genunchii tremurand. Dar vremurile s-au schimbat.

In zilele noastre totul se intampla asa de rapid. S-au cel putin in afara tarii.

“La noi” in Olanda nu am tinut cont si acum platim un pret pentru acest lucru.

PATINATORUL SWINGS

Totul in aceasta lume a devenit mai rapid.

Bart Swings, patinatorul belgian, a simtit pe pielea lui acest lucru la ultimele jocuri olimpice.

A reusit sa fie cu doar o secunda mai incet decat castigatorul cursei, acest lucru a insemnat pentru el locul al noualea si nimic mai mult.

In ultimul tur a pierdut jumatate de secunda.

O jumatate de secunda? Despre ce vorbim noi aici?

Din cauza ca totul se desfasoara atat de repede, rezultatele concursurilor de patinaj, de schi si alte sporturi sunt procesate in sutimi de secunda nu in zeci de secunde.

Si chiar si asa nu a fost indeajuns la joscurile olimpice, cursa de 1500 metri patinaj.

Castigatorul, un polonez, si-a depasit adversarul olandez cu doar  0,003 secunde, va vine sa credeti. Trei miimi dintr-o secunda a fost diferenta dintre gloria eterna si obscuritate. In sportul columbofil nu este asa de diferit.

SPORTUL COLUMBOFIL

  • A fost un columbofil care si-a pontat 10 porumbei intr-un minut dela o cursa de 750 de km.  Ca si cum porumbeii ar fi fost lansati de la marginea orasului.

  • Anul trecut, o cursa de la Orleans (pentru tineri) la clubul nostru a durat nu mai putin de 10 minute. Atunci o treime dintre toti porumbeii erau acasa.

  • A mai fost o cursa de demifond. Am avut 4 porumbei deodata. Unul dintre ei nu s-a grabit sa intre si a fost pontat la 32 de secunde dupa primul porumbel si asta a insemnat mai bine de 200 de locuri in clasament.

  • In Asociatiile puternice din Belgia, nimeni nu se mira daca concursurile de viteza dureaza doar 2-3 minute.

Cand o cursa tine mai mult de 10 minute, acestia considera ca au avut o cursa grea. Trebuie totusi sa admit ca mai sunt situatii cand lucrurile merg mai cu incetinitorul.

Astfel rezultatele bune si primele locuri nu inseamna atat de mult pentru mine.

Eu vreau sa stiu unde si  impotriva cui au fost castigate.

“Spune-mi impotriva cui concurezi si iti voi spune cat de buni sunt porumbeii tai”

DOAR SECUNDELE

Acum si in sportul columbofil secundele au devenit decisive, este clar ca locatia (directia vantului) si pontarea porumbeilor are o importanta vitala pentru stabilirea rezultatului final.

Locuim unde locuim, locatia nu se poate schimba, dar cand vine vorba de pontarea porumbeilor (punerea pe trapa) cat mai repede si sa nu pierzi timp la sosirea porumbeilor, crescatorul poate influenta comportamentul  porumbeilor.

Cuvantul cheie este “conditionarea” porumbelului sau invatarea porumbeilor bunele maniere.

EXEMPLE

  • Bart van Oeckel, nici pe departe un specialist in zborurile cu puii, mi-a trimis un video in care el isi educa puii. Cand suna un clopotel puii mai ca nu isi rup gaturile ca sa intre in crescatorie.

  • Regele vitezei, Boeckx  nici macar nu are nevoie sa  ii momeasca cu mancare. Deschiderea trapei (sputnicului, care de obicei este inchis) este suficient pentru porumbeii sai sa se grabeasca inauntru.

  • Eu pun accent mai putin acum pe cursle de pui decat o faceam prin anii 80 si 90.

Mi-ar lua prea mult timp sa explic de ce, dar in acele zile i-am spus unui coleg columbofil ca ar fi bine ca porumbeii lor sa fie in fata porumbeilor mei cand ajung acasa. Daca veneau impreuna puteau sa uite, din cauza ca era chiar imposibil ca porumbeii lor sa se puna pe trapa mai repede decat porumbeii mei. Iar cand un porumbel , foarte indecis, zabovea, stateam sub trapa ceea ce era un motiv pentru porumbel sa intre inauntru.

Eu faceam exact invers fata de ce faceau ceilalti: acestia se ascundeau cand un porumbel nu se grabea sa intre inauntru de la un concurs.

De ce se comportau porumbei mei asa, va puteti intreba?

In timp ce se antrenau puneam mancarea in hranitori. Cand doream ca porumbei sa intre inauntru stateam sub sputnik si doar pe deasupra capului meu puteau intra.

Pentru cei care nu se grabeau inauntru hranitorul disparea.

EXACT PE DOS

Ce diferenta in cazul unui alt coleg columbofil. Era acolo in timpul cand trebuiau hraniti porumbeii. A strigat, a gemut, a flueierat, a aruncat mancare in sputnik.

Dar porumbeii sai nu erau impresionati, o gramada dintre ei stateau afara pana in final a renuntat. Doar cand am plecat de la el am vazut ultimii porumbei intrand inauntru. Ce ii astepta inauntru, puteti ghici: mancare din abundenta.

Saracul columbofil si saracii porumbei!!! Sa tii porumbei in felul acesta nu este distractiv deloc.

ACELAS SCENARIU

In fiecare an. La primele curse se poate auzi aceleasi povesti din nou :

Rezultatul cursei ar fi fost mai bun daca nu as fi fost atat de ghinionist incat sa am porumbei care nu coboara repede pe trapa.

Binenteles se poate ca norocul sa te paraseasca si porumbei sa nu intre inauntru asa cum ar trebui. In acest sens, sportul columbofil este la fel ca si celelalte sporturi: cel mai bun nu este neaparat cel care a invins.

Dar sa fim corecti: In celemai multe cazuri crescatorul este cel vinovat cand lucrurile decurg rau. Problema lui este ca nu isi da seama si continua in incercarea sa de asi gasi scuze.

Scuze ca si:

  • A fost o cursa norocoasa.

  • Altii au fost mai bine localizati si au avut si vant pe ei.

  • Porumbeii nu au fost motivati.

Si fac referire si alti campioni care au avut o cursas slaba.

Te mai fac sa crezi ca sunt curse castigate doar de porumbei slabi.

Oricum: Vrei sa castigi timp, da-le o mana de ajutor porumbeilor tai.

Citeste urmatorul articol

Partea a doua va urma.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “DESPRE TIMP – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.