Inainte de a creste porumbei voiajori am avut mai multe rase de porumbei de ornament sau de agrement. Am avut Carunculat de Oradea (pentru mai multe informatii despre aceasta rasa gasiti AICI) si Roller de Debrecen si Roller de Cluj (aceste doua rase se aseamana foarte mult).
Cand am inceput sa achizitionez porumbei voiajori, un prieten (care creste doar rase de ornament) mi-a spus ca de acum incolo voi incepe adevarata columbofilie. A avut dreptate. Sa cresti porumbei voiajori este mult mai greu (daca si participi la concursurile cu porumbeii voiajori) decat sa cresti porumbei de agrement sau ornament.
Ai nevoie de mai mult timp petrecut cu acestia, trebuie sa fii un bun observator, porumbeii trebuie sa te simta ca un prieten si acest aspect nu poate fi realizat decat daca petreci mult timp cu porumbeii tai. Un aspect destul de sensibil cand vine vorba de practicarea columbofiliei este aspectul financiar. O gramada de bani cheltuiti: taxele de zbor, cipuirea porumbeilor, achizitionarea produselor de conditionare, achizitia de porumbei de calitate, zborurile de antrenament, deplasarea la locul de imbarcare. Pentru toate aceste lucruri este nevoie de bani.
In functie de posibilitatile fiecarui ar trebui sa ne dimensionam numarul de porumbei pe care dorim sa ii zburam si pe care sa tinem la matca. Un numar mare de porumbei creste cheltuielile cu acestia, pierzi destul de mult tim cu ingrijirea acestora, si de cele mai multe ori nu ai cum sa le acorzi atentie tuturor, vei neglija anumiti porumbei, astfel vei avea porumbei care vor zbura mai bine si alti care vor avea rezultate slabe.
Ad Schaerlaeckens spunea la un moment dat:
“Daca vrei sa ai succes reprodu multi porumbei, concureaza multi si scapa de multi”,
Unul din sloganurile sale este urmatorul:
”Scapa de porumbeii slabi, vinde porumbeii buni si pastreaza super-porumbeii”.
Selectia trebuie sa fie dura, in crescatoria ta sa raman doar cei mai buni. Credeti-ma nu este usor, deoarece ne atasam de anumiti porumbei, dar trebuie sa mai stim si ca pedigree-ele nu zboara; chiar daca ai mai multi pui cu origine buna, daca cosul si mana spun ca nu sunt buni, fii gata sa scapi de acei porumbei. Facand o selectie buna, porumbeilor tai, ai o sansa mai mare sa ajungi in top si concurezi bine cu porumbeii tai. Daca nu o faci risti sa ramai in mediocritate, in cel mai rau caz sa devii un anomim.
Un alt aspect important cand vine vorba de practicarea sportului columbofil sunt porumbeii de calitate. Aici trebuie sa ai putin noroc, fie atunci cand reproduci puii fie cand achizitionezi (sau ii primesti cadou). Nu neaparat pretul unui porumbel ii da valoarea (calitatea), pretul de cele mai multe ori il face numele crescatorului si pedigree-ele din spatele porumbelului.
Chiar daca practicarea sportului columbofil nu este usor si accesibil tuturor acesta ar trebui mai mult promovat, atat la televiziuni cat si in presa scrisa. Daca numarul columbofililor ar creste constant si costurile cu zborurile s-ar mai reduce, mai multi columbofili s-ar putea asocia, putand face zborurile de antrenament (din cursul saptmananii) impreuna. Daca toti columbofilii din Romania ar zbura in cadrul unei singure Federatii Columbofile lucrurile s-ar mai simplifica, am avea un clasament la nivel de tara si trei, cate sunt in prezent; ar fi un singur regulament national si asa mai departe (dar in unele aspecte ramane tot “dificil”, deoarece noi ca si oamenii suntem invidiosi, egoisti).
Fiecare avem responsabilitatea promovarii sportului columbofil in randul tinerilor si sa ii incurajam sa participe la concursurile cu porumbei voiajori.
Ca sa inchei intr-un ton mai pozitiv, sportul columbofil este frumos si pune impreuna oameni diferiti cu o singura pasiune, porumbelul voiajor.
Like this:
Like Loading...